Smáčivost

Sdílejte:

Smáčivost kontaktní čočky je parametr kontaktních čoček určující splynutí (= snášenlivost) kontaktních čoček se slzným filmem. Kontaktní čočka totiž v slzném filmu plave, a pokud je kontaktní úhel mezí čočkou a slzným filmem velký, může být slzný film v místě styku s čočkou narušován a čočka se o povrch oka více tře.

Kontaktní čočka nás tak může třeba řezat anebo budeme mít pocit, že v oku máme cizí tělísko, které naše oko může dráždit. Při dobré smáčivosti by kontaktní úhel neměl přesáhnout 30°, čočka je tak ideálně obtékána vodní vrstvou slzného filmu.

Zdroj a foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Contact_angle

Sdílejte:
Kluci a holky z Bausch + Lomb

Jsme tým. Fascinují nás lidské oči. Máme rádi čočky a vše kolem nich. Pracujeme pro Bausch + Lomb. A snažíme se pomáhat a radit všem, kdo milují kontaktní čočky stejně jako my.